Saturday, January 31, 2015

Përurimi i romanit “Përtej mjegullës ka dritë” i shkrimtarit Isa Alibali


'Përtej mjegullës ka dritë'
Sot në sallën e Akademisë sonë të Shkencave, shkrimtari  Isa Alibali përuroi romanin e tij të ri “Përtej mjegullës ka dritë”. Përurimi ishte organizuar në një mënyrë tërheqëse dhe të atillë që të pranishmit, edhe ata që ende nuk e kanë lexuar librin, morën mjaft përshtypje e përfyturime interesante nga sa u paraqit në kumtimet e rastit nga zotërinjtë Andrea Zisi, Ded Shkurti dhe Jak Luka, si dhe nga leximi mjeshtëror i disa pjesëve të zgjedhura të romanit nga aktorja dhe këngëtarja e shquar Justina Aliaj.

Saturday, January 24, 2015

“Baladat popullore te shqiptarët e Malit të Zi” - studim doktorature nga z. Ismail Doda

Dje mora pjesë si anëtar i jashtëm në mbrojtjen e doktoraturs së z. Ismail Dodës, organizuar nga Shkolla Doktorale e Etnologjisë dhe e Folklorit, në Institutin e Kulturës Popullore të QSA-së.

Ismail Doda është figurë e njohur e arsimtarit të përkushtuar për ruajtjen, mësimin dhe studimin e gjuhës shqipe në mjediset shqiptare të Malit të Zi e pikërisht në Arbnesh të Krajës. Atje, në fakt, ai është marrë qysh para dyzet vjetësh, me mbledhjen e foklorit të pasur të shqiptarëve të Krajës, duke u pykëzuar në baladat e vendlindjes së tij, po edhe të mbarë venbanimeve të shqiptare në Mal të Zi.


Ismail Dodën e kam njohur qysh në vitin 1972, kur ai erdhi në Tiranë si delegat në Kongresin e Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe, si përfaqësues shqiptarëve të Malit të Zi. Qysh atëherë, në rrjedhë të viteve, ai ka qenë emër i njohur në rrethet e mjediset studimore të Ulqinit, Podgoricës, duke botuar artikuj e studime në revista  të ndryshme kulturore e letrare të Malit të Zi, si “Koha”, “Kraja”, “Buzuku” dhe në revista shkencore të Tiranës e të Prishtinës.

Për të lexuar të plotë artikullin mbi temën e doktoraturës “Baladat popullore te shqiptarët e Malit të Zi”, mund të shkoni këtu

Ishin të pranishëm në mbrojtjen e doktoraturës edhe studiues e personalitete të arsimit e shkencës shqiptare nga Tirana, si: prof.dr. Osman Kraja, prof.dr.Musa Kraja, si dhe miq e dashamirë të autorit nga Ulqini e Kraja, si mr. Mehmet Bardhi, mësues e veprimtar politik nga Ulqini, si dhe familiarë e të afërm të autorit.

I urojmë mikut tonë dr.Ismail Doda ta gëzojë doktoratën e fituar me një studim interesant, për të cilin Komisioni dha vlerësiminar : “Shumë mirë”.
Tiranë, 24.01.2015

Friday, January 9, 2015

Gjuha shqipe në gojën e Ambasadorit si shenjë nderimi dhe vleresimi për popullin e traditat e shqiptarëve

Është kënaqësi e rrallë për mua si gjuhëtar shqiptar të dëgjoj sa mirë e flet shqipen zoti Donald Lu, Ambasadori i ri i SHBA-së, në prag të nisjes për në Tiranë.

E dëgjova dhe e ridëgjova disa herë përshendetjen e tij në YouTube dhe më ngazëlleu jo vetëm ajo çfarë tha, gjë që tregon përgatitjen e tij meritore e për të cilën edhe Presidenti Obama e ka përzgjedhur si përfaqesuesin e Shtetit Amerikan ne Tiranë, por edhe më befasoi e më la shije shumë të mirë  shprehja e këndshme e ligjërimit në videon e tij, me një zotërim aq të mirë dhe me një të folur krejt të natyrshëm.


Shkëlqesia e Tij, zoti Donald Lu, në videon e publikuar në YouTube,  i buzeqeshur e me çiltërsi aq mbresëlënëse, u thotë shqiptarëve: “Pres me kënaqesi t’ju takoj në Shqipëri dhe të degjoj mendimet tuaja.”


Besoj se edhe shqiptarët (dhe unësi njëri prej tyre)  i themi me gojën plot e me respekt të madh: 


Mirë se të vini në Shqipëri,Zoti Donald Lu!

Ardhshi i bardhë për të mirën e të mbarën e Shqipërisë e të shqiptarëve dhe për forcimin e mëtejshëm të marredhënieve miqësore midis popullit shqiptar dhe Mikut më të madh të tij: popullit amerikan dhe SHBA-së.Saturday, January 3, 2015

Alfred Uçi filozof e mendimtar, figurë e dalluar e profesoratit shqiptar dhe e botës akademike (Në 84 vjetorin e ditëlindjes)

nga Gjovalin Shkurtaj

Vitet kalojnë dhe, ndërsa lënë shenja në flokët që thinjen, zbardhen e pakohen, si dhe në faqet që vyshken e lërohen nga rrudha të thella, mbeten të freskëta e nuk na shlyhen kurrë nga mendja kujtimet e rinisë. Ato, si “kutia e Pandorës” në mitologjinë greke, hapen herë vetiu, herë me raste të ndryshme, si p.sh. në përvjetorët e ditëlindjes së burrave të shquar të kombit.

Njëri prej tyre është pa dyshim akademiku Alfred Uçi: autor i një vargu të gjatë  librash studimorë themelorë për estetikën dhe artin, filozof e mendimtar, figurë e  dalluar e profesoratit shqiptar dhe e botës akademike, ish-drejtor i Institutit të Kulturës Popullore, ish-Ministër i Kulturës, por, mbi të gjitha, studiues serioz, shumë prodhimtar  dhe i përkushtuar.